PDA

View Full Version : Unsolved KDE4 - compiz jakby strasznie spowalnia wszystko

OpenEx
March 9th, 2008, 07:54 PM
Mam Kubuntu Hardy Heron KDE4. Zauważyłem, że KDE4 jest jakby nieco wolniejsze od KDE3, ale to nic - może trochę mi się zdaje. Problem dopiero pojawia się gdy włączam takie podobne efekty do compiza w ustawieniach KDE4 i zaczyna spowalniać. Przewijanie stron w Firefoxie to już katastrofa. To samo z compizem i emeraldem lub bez emeralda. Mam zintegrowaną grafikę Intela 8xx coś albo 9xx bez pixel shadera na pamięci współdzielonej. O ile dobrze pamiętam na KDE3 nie miałem takich problemów- no tylko ten, że musiałem pozmieniać coś w xorg.conf-ie by mi belki nie znikały. Próbowałem zmienić na wzór KDE3 w xorgu i nie pomogło.

Czy jest nadzieja na szybkie działanie compiza i podobnych na KDE4? Jak to zrobić? Proszę o w miarę przystępne porady :D

Celeron D Prescott 2,66 (podkręcony 3,06) 512Ram 32 dla grafiki w biosie.

wodor
March 13th, 2008, 12:26 AM
nie ma mozliwosci laczenia compiza z kwin4 z tego co mi wiadomo. Wiec nie ma możliwosci uzywania jednoczesnie efektow z obu managerow. Nie testowałem tego jednocześnie ale znając się troche na konstrukcji tego mowię że nie da się tak. Co do kde4 to u mnie chodzi ono całkiem niestabilnie. O problemy z kde4 powinieneś pytać na forum kde. ps. wpisz [Poland] przed tytuł postu aby polska społeczność latwiej znajdowała polskie posty.
Co do pamieci w biosie to zapewne nie masz tam ustawionej pamieci dla karty ponieważ jest to robione automatycznie no chyba że na sztywno ustawisz w xorg, zapewne ejst tam APERTURE SIZE, jest to całkiem coś innego. :) Co do tego jaką masz grafe, na pewno nie ma sensu cokolwiek zmieniać w xorg jak dzialał compiz, tam się nic nie zmienia. Co do szybkości to napisz dokładnie jaką masz karte. Na serii 8xx cieszył bym się na twoim miejscu jezeli compiz był dość szybki i uzywalny.

Pozdrawiam

OpenEx
March 13th, 2008, 06:51 AM
nie ma mozliwosci laczenia compiza z kwin4 z tego co mi wiadomo.

No więc tak: można przyjąć, że KDE4 i compiz chodziły niezależnie - nie były łączone. Najpierw zaczynałem z efektami KDE4 - stąd rozumiem, że sam fakt uruchomienia XGL wogóle w KDE4 - bodajże tak się nazywa podstawowy silnik efektów - spowalniał wszystko.

O problemy z kde4 powinieneś pytać na forum kde

Forum KDE - dzięki za poradę

Co do szybkości to napisz dokładnie jaką masz karte.

Mój sprzęt razem z kartą zintegrowaną: Celeron D 2.66 478 (3.07 podkr.), karta: 82865G Intel; taktowanie mojej pamięci 266MHz (dual pc2700 chyba).
Tylko weź(cie) pod uwagę, że na KDE3 chodziło poprawnie szybko.

Co do pamieci w biosie

Wspomniałem o tym na wypadek, gdyby ktoś mi chciał poradzić: "To weź OpenEx ustaw..." :D
Mam możliwość zarezerwowania pamięci współdzielonej w biosie, testowałem to, żeby sprawdzić, czy mogę zrobić cokolwiek i to nie było to.

P.S. po założeniu tego tematu napisałem też angielski - nie wiem czy to się przyda, ale... Tutej ;) (http://forum.compiz-fusion.org/showthread.php?t=7435)

OpenEx
April 1st, 2008, 03:11 PM
Ale mi głupio, niepotrzebnie panikowałem. Wraz z aktualizacją Kubuntu poprawili obsługę kart graficznych mojego rodzaju (Jakieś pakiety Xorga). Niedość, że compiz chodzi tak jak kiedyś na 3.5.9 KDE to chyba i bez compizopodobnych efetków jakoś mi szybciej wszystko chodzi.

Nie widzę, gdzie tu mogę zmenić na solved. Zorientuję się najpierw.

OpenEx
April 8th, 2008, 03:57 PM
Mister moderator? Please make it solved - i don't know how.