View Full Version : Poland
wodor
September 2nd, 2007, 05:07 PM
Sporo osób z polski odwiedza te forum i wielu przydał by się jakiś support w języku polskim. Na początku można się tutaj wpisywać, może z czasem dorobimy się polskiego działu :-D
pozdrowienia dla wszystkich rodaków :-)
johny
September 12th, 2007, 12:17 PM
Witam,
Bardzo dobrze, że kolega napisał, byłoby świetnie gdyby powstała taka nasza Polska społeczność użytkowników Compiza..
Wyjdzie z ukrycia rodacy...:p
pakos
September 18th, 2007, 01:41 PM
no jestem ;p
johny
September 18th, 2007, 02:57 PM
No to jest nas już trzech:)
Mam racje?
ponury_kostek
September 20th, 2007, 11:42 AM
No przydal by sie polski support bo akuratnie mam male problemy z CF :(
Mam nadzieje ze wiecej naszych rodakow zawita na to forum :)
hash
September 20th, 2007, 03:02 PM
Hej, mozecie doliczyc jeszcze mnie:P
Moze z tego wszystkiego utworza dla nas osobny dzial;)
ponury_kostek
September 21st, 2007, 08:28 AM
Z jakich repo kozystacie dla CF?
Ja mam takie:
http://download.tuxfamily.org/shames/debian-sid/desktopfx/unstable/ ./
ale wolalbym jakies bardziej stabilne bo czasami jak zrobie updejt to wszystko sie sypie i musze czekac na nastepnego updejta, czasami to zaczyna dzialac dopiero po 4-5 :/
nasov
September 21st, 2007, 09:10 AM
no i jeszcze jeden... przydalby sie i pies... czy to juz za wielu...?
ja uzywam compiza gdyz beryl nie chcial mi zadzialac.
a skoro mialem instalowac compiza to pomyslalem, ze zainstaluje CF i dziala...
choc po ostatniej aktualizacji cos nie dziala tak jak powinno... trza mi czekac na wersje 6.0.
a jak u was panowie?
ja uzywam Trevinos i wersji git, wkleje adres jak bede w domu. Na razie jestem w pracy i uzywam tego drugiego OSa.
btw wcale nie wydaje mi sie by te byly bardziej stabilne niz twoje... ale sprobowac mozna.
pozdrawiam
madwac
September 21st, 2007, 11:48 AM
dzieńdobry :) właśnie tu trafiłem, pozdrowionka
wodor
September 21st, 2007, 03:18 PM
Ja uzywam wersji git z repo, sam kompiluje. Napisałem własnego plugina ktory jak na razie dziala kiepsko ale zaraz po zdaniu CCNA bede pisał go dalej. Link: http://wodor.org/anaglyph/. Zachęcam do testowania i zabawy w kodzie. Api jest na prawde proste. :)
nasov
September 21st, 2007, 07:09 PM
oto repo z ktorych ja korzystam
http://forum.compiz-fusion.org/showthread.php?t=1012&highlight=3d+windows
ponury_kostek
September 24th, 2007, 01:50 AM
Cos mi sie wydaje ze juz nas tu nie przybedzie :(
wodor
September 24th, 2007, 09:01 AM
A dlaczego? Możemy poczekać na kolejnych aż się zarejestrują. :D
Dzi3ciol666
September 24th, 2007, 11:35 AM
No to jeszcze jeden dołączył :D (z problemem oczywiście :rolleyes: )
Wiecie co trzeba zrobić, żeby screenlets uruchamiało się wraz z systemem na wszystkich czterech pulpitach? Bo jak włączam kompa, to te gadżety są widoczne tylko na jednym.
wodor
September 25th, 2007, 11:11 PM
No to jeszcze jeden dołączył :D (z problemem oczywiście :rolleyes: )
Wiecie co trzeba zrobić, żeby screenlets uruchamiało się wraz z systemem na wszystkich czterech pulpitach? Bo jak włączam kompa, to te gadżety są widoczne tylko na jednym.
Jak się je ustawia w trybie sticky to wtedy pokazuje się na wszystkich pulpitach. To tak jakby przykleić okna do pulpitu. Niestety screenletsow nie uzywam ponieważ miałem swego czasu przejacia u siebie z pythonem i nie chcą mi się uruchamiac screenletsy.
Ja szukam jednocześnie pomocy przy programowaniu compiza. Mam mały zonk, jeżeli jest jakiś polak programujący coś w compizie proszę o pomoc, a wiem że są tacy ;)
Dzi3ciol666
September 30th, 2007, 12:35 PM
Jak się je ustawia w trybie sticky to wtedy pokazuje się na wszystkich pulpitach. To tak jakby przykleić okna do pulpitu. Niestety screenletsow nie uzywam ponieważ miałem swego czasu przejacia u siebie z pythonem i nie chcą mi się uruchamiac screenletsy.
Ja szukam jednocześnie pomocy przy programowaniu compiza. Mam mały zonk, jeżeli jest jakiś polak programujący coś w compizie proszę o pomoc, a wiem że są tacy ;)
Niestety właśnie tak robię, ale po ponownym uruchomieniu komputera te Screenletsy pojawiają się tylko na jednym :(
A z programowaniem Ci raczej nie pomogę, bo w tym nie siedzę, chociaż mam plany uczyć się tego :)
Hakier
October 9th, 2007, 06:02 PM
Witam, tez mozecie mnie doliczyc ;)
System: Sabayon Linux 3.4 Revision: F
Compiz: 0.5.4
KDE: 3.5.7
Pozdrawiam,
Hakier
elkreciko
October 19th, 2007, 02:42 PM
I mnie możecie doliczyć. Compiz Fusion, kde 3.5.7, FreeBSD 6.2
pozdro
OpenEx
October 19th, 2007, 10:34 PM
Cześć, fajnie mieć własny kącik tutaj, ale niestety, nie mogę przecież zadawać pytań po polsku. W Compizie i Linuxie jestem dość nowy, choć już bez powodzenia spróbowałem skompilować najnowszy Compiz, mimo, że udało mi się zdobyć wszystkie zależności. Jakiś błąd wywala przy make'u, configure przetrwał, sudo nie pomogło (Kubuntu 7.10).
Ale o czym ja w ogóle gadam?
Pozdrawiam czy cóś.
Doliczta mnie i dopiszta.
wodor
October 27th, 2007, 04:46 PM
nie wiem czy ma ktos wtyki u moderatorow ale moze by warto bylo zalozyc polskie pod forum. A co do pytań. Można pytać też po polsku, po to tu siedzimy :)
OpenEx
October 29th, 2007, 02:25 AM
Po polsku? Dzięki za zachętę, po angielsku mi nie odpowiedzieli jeszcze.
1.
Kompilowanie wtyczek - a mam ubuntu guitsy gibbona 7.10 i piszą, że nie ma wtyczek z serii unstable/usupported dla mojego wydania i nie należy instalować właśnie z repozytoriów przeznaczonych dla wersji 7.04 Feisty Fawn, tylko trzeba kompilować. I niby ok zabrałem się za kompilowanie wtyczek wg wskazówek z pewnej strony ze znanymi poleceniami nawet takim lamerom jak ja - make make install, bo tu configure nie było potrzebne i umieściłem mój problem pod tym linkiem.
http://forum.compiz-fusion.org/showthread.php?t=4834
(pod linkiem do 2 - druga strona postów)
Pogodziłem się z tym, że nie mam obsługi pixel shaders - przeboleję efekt wodny i chyba rozmywanie czy jakoś tak (ten drugi mi spowalniał sprzęt i nie działał chyba wcale więc przyjmuję, że shaders). Tak, ale nie pogodzę się, że nie mam Snow i ewentualnie 3d windows i atlantis.
3. Zadałem jeszcze pytanie o to gdzie mogę znaleźć extra wtyczunię będącą freewins we wczesnym stadium rozwoju http://forum.compiz-fusion.org/showthread.php?t=4856 wraz z linkiem do youtube http://www.youtube.com/watch?v=16Qz_Ov3FuU.
4. No i jestem prawie zielony z kompilowania, ale kompilując compiz 0.6.2 wywalił mi błąd i sprawiał wrażenie, że błąd był po stronie źródeł nie zależności, które udało mi się po mękach uzupełnić. Ale o to prawie nie pytam bo już na kompilowanie wielkich rzeczy nie mam czasu.
Mogłem popełnić błędy przy pisaniu tamtych postów, formalne (regulamin) i językowe, więc wypomnijcie mi to, ale nie karccie mnie, bo czasem jak długo siedzę nad konfigurowaniem czegoś, tego i Ubuntu (kodeki, fonty, compiz się wiesza, compiz się nie wiesza, w tym kraju legalne, a w tamtym to samo nielegalne, wymaga Internet Explorera, nie wymaga, nie obsługuje kamery w skype pod wine (i wymaga directx) i w tlenie, ale rozmowy głosowe chodzą itd.) to już mi się nie chce wszystkiego brać pod uwagę. Piszę po forach, szukam.
Nie mam się gdzie poskarżyć :]
Usuńcie ten post jak przesadziłem.
aglonger
November 4th, 2007, 05:40 PM
Witajcie!
Kolejny polski użyszkodnik do kolekcji. ;)
Zabieram się chyba za dotłumaczenie Compiz Fusion na język polski, bo ciężko z tym, co mamy... Bądźmy jak Portugalczycy!
Pozdrawiam,
aglonger
maciekwpl
November 9th, 2007, 01:57 PM
Właśnie, ja też ostatnio się przy tłumaczeniu udzielam ;) kolejny Polak do kolekcyji :D
PS:
cóż, w tym temacie łącznie jest chyba 13 userów mówiących po polsku- trochę z mało, by potraktowali nas poważnie z założeniem polskiego podforum...
Dzi3ciol666
November 10th, 2007, 10:27 AM
A może by tak do administracji napisać odnośnie stworzenia polskiego działu?
maciekwpl
November 10th, 2007, 05:33 PM
Nie zgodzą się, co ty. Jest nas 13 userów :D
jk już chcesz polskiego Compiza to przyłącz się do zespołu translatorów, bo wszystko muszę tłumaczyć ja ! ;)
dbox
November 14th, 2007, 02:25 AM
No to ja jestem 14ty - witam rodaków :)
wodor
November 14th, 2007, 10:34 AM
Ja nie tłumacze ale jestem programistą i troche polskiego kodu w compizie jest :) Nie jestem pierwszym polakiem który coś pisze do compiza. Z tego co wiem kilka animacji oraz sporo łatek jest polskiego pochodzenia. Przeglądając kod można raz na jakiś czas trafić na polskie nazwisko. :)
Poza tym wydaje mi się że śmiało możemy w tym podrozdziale zakładać nowe tematy z zapytaniami. Jak spora cześć będzie po polsku to w końcu ktoś to przeniesie. Tylko nazywajcie może jakoś topici aby było widać że to polskie :D
Nomek
November 19th, 2007, 09:59 AM
Witam.
Jestem nowym urzytkownikiem Linuxa .. Wlasciwie, to mialem juz troche stycznosci z tym systemem, ale minely juz ze 2 lata odkad usunalem go z dysku :(
Ostatnio znow mnie to wciagnelo i postanowilem znow sprobowac. Teraz umeczam sie z zainstalowaniem Compiza i nie umiem sobie poradzic z tym bledem ..
compiz (core) - Fatal: No valid GL extensions string found.
compiz (core) - Error: Failed to manage screen: 0
compiz (core) - Fatal: No manageable screens found on display :0
Potrafi mi ktos pomoc ??:)
Pozdrawiam serdecznie
maciekwpl
November 22nd, 2007, 05:30 PM
A jak go zainstalowałeś? Przez git czy paczki? Jaką masz dystrybucję?
digital_world_eu
November 22nd, 2007, 08:26 PM
Jestem nowy więc... cześć :) Dopisuję się do listy użytkowników Compiz-Fusion, chociaż jeszcze z nim walczę. Od ponad 24 godzin próbuję dojść do tego jak go odpalić w Kubuntu 7.10, karta grafiki to GeForce3 Ti 200. Jak na razie ostatnimi problemami były brak pasków tytułowych okien i supermałe czcionki po zainstalowaniu Xgl. Ale zabawa :D
ok. Zrobione i wygląda cacy. Brak pasków dało się rozwiązać w ten sposób:
http://debian.linux.pl/printview.php?t=2720&start=285&sid=d5b9e073be275ba29bfcc1dfde7b75d0
OpenEx
November 23rd, 2007, 01:41 PM
No wreszcie odświeżyło mi wersję compiza z repozytoriów, ale mi sudo apt-get mówi, że muszę sobie jakieś sensowne repozytoria dopisać bo niby "wie" o unsupported, unoficial, unstable, ale nie chce zainstalować bo repozytoria. Ale już mi się nie wiesza nowa wersja przy włączeniu pewnego efektu, więc postęp jest.
A jeśli chodzi o topici jakie polecam by nas zauważono to:
"Jak compiz ugotować kapustę z grzybami?" - oni tam anglicy i tak nie będą wiedzieli o co chodzi, a zamontują nam polskie podforum.
Albo: "Przychodzi compiz do lekarza a lekarz też compiz?" - znaczek zapytania jest, no nie?
Tylko nie kablujcie jeden na drugiego, że są takie tematy.
i żartowałem z tymi topicami oczywiście, to nie było serio!
Dzi3ciol666
November 24th, 2007, 10:25 AM
Poza tym wydaje mi się że śmiało możemy w tym podrozdziale zakładać nowe tematy z zapytaniami. Jak spora cześć będzie po polsku to w końcu ktoś to przeniesie. Tylko nazywajcie może jakoś topici aby było widać że to polskie :D
Już się robi.
maciekwpl
November 25th, 2007, 07:19 PM
Słuchajcie, mam taki plan. Założę topic, gdzie polscy userzy będą mogli sie 'podpisać' sie pod petycja utworzenia polskiego podforum. jeśli będzie ich wystarczająco dużo, wyślemy informacje do adminów z prośbą o utworzenie polskiego podforum. Mógłbym sie tego podjąć, ale najpierw jest potrzebna wasza pomoc ;)Zaraz założę topic i liczę na wasza współpracę.
Dzi3ciol666
November 25th, 2007, 08:49 PM
Słuchajcie, mam taki plan. Założę topic, gdzie polscy userzy będą mogli sie 'podpisać' sie pod petycja utworzenia polskiego podforum. jeśli będzie ich wystarczająco dużo, wyślemy informacje do adminów z prośbą o utworzenie polskiego podforum. Mógłbym sie tego podjąć, ale najpierw jest potrzebna wasza pomoc ;)Zaraz założę topic i liczę na wasza współpracę.
Nie ma sprawy. Ale pozakładajcie też tematy. Nawet banalne - chodzi o to, aby były (zobaczcie na dział Greków - oni mają swój dział z tylko 11 tematami (!), więc my mamy także szansę na swój dział).
HalveS
November 26th, 2007, 11:50 PM
Witam :) Ja tez tutaj ;) Jestem co prawda nowym uzytkownikiem linuxa ale szybko sie ucze :)
Obecnie walcze z compizem :D Mianowicie:
Zrobilem wszystko jak w tej instrukcji : http://help.ubuntu.com/community/CompositeManager/CompizFusion
niby wszystko wyglada ok, moge uruchomic konfiguracje compiza, ale sam compiz jakby sie nie wlacza, tzn, zaznaczam np pulpitowa kostke (:D) i nic sie nie dzieje :| Jest caly czas tak jakby bylo bez compiza :|
Uzywam Kubuntu 7.10.
Ktos ma jakis dory tutorial z ktorego moglbym zainstalowac?
maciekwpl
November 27th, 2007, 09:28 PM
Oj, człowieku. Pomógłbym ci, ale ja instaluję tylko niesatbilne wersje :D Tobie też to polecam zamiast pitolić się z jakimiś paczkami z repo.
Hakier
November 27th, 2007, 11:01 PM
To compile the source tarballs, extract every tarball, then execute
./autogen.sh --prefix=/usr/local
make
* sudo make install
tylko gdzie jest ten skrypt 'autogen.sh' ??
Rozpakowałem wszystkie tarballe compiza 0.6.0 i nie znalazłem :/ (Jak coś to używam obecnie Compiz 0.5.2, system Sabayon Linux)
wodor
November 28th, 2007, 02:28 PM
defaultowo leci do user/local wiec nie ma sensu uzywania opcji prefix. Jezeli chce sie zapodac to do usr to wtedy trzeba. pozdrawiam :)
HalveS
November 28th, 2007, 03:15 PM
Oj, człowieku. Pomógłbym ci, ale ja instaluję tylko niesatbilne wersje :D Tobie też to polecam zamiast pitolić się z jakimiś paczkami z repo.
A jak to zrobic?:D bo ja zielony w tym jestem :PP i sie ucze dopiero ^^
maciekwpl
November 28th, 2007, 06:22 PM
Jest taki dobry skrypt, ale już nie kontynuowany przez jego autora, więc przy wyborze wersji stabilnej instaluje 0.5.2, a nie 0.6.0, natomiast z gitem jest taki problem, że instaluje także libx11 z xcb, co powoduje że nie uruchomisz niektórych programów uruchomionych w Javie (nie chodzi tu o takie mini-aplikacje jak na stronach internetowych,ale cale programy, jak np. OP2M.)
Pracuję już nad tym, niedługo mam zamiar wypuścić zmodyfikowany skrypt z tym ze jako stabilna bedzie instalowal wersje 0.6.0 a bedzie uzywal patcha no-xcb, dzieki czemu zadziała ci każdy program napisany w Javie.
PS.:
Jesli nie interesuje cie jaka jest wersja stabilnego compiza, bo instalujesz git, a masz gdzies to ze masz xcb i nie dziala ci do konca Java, to zapraszam do downloadu tutaj:
http://elemongw.exofire.net/down_cf_i-u
Nie przejmuj sie tym co pisze autor, ten skrypt jest O NIEBO lepszy od nowego skryptu. Zupelnie nie rozumiem, czemu stworzył nowy.
HalveS
November 29th, 2007, 12:20 AM
Jest taki dobry skrypt, ale już nie kontynuowany przez jego autora, więc przy wyborze wersji stabilnej instaluje 0.5.2, a nie 0.6.0, natomiast z gitem jest taki problem, że instaluje także libx11 z xcb, co powoduje że nie uruchomisz niektórych programów uruchomionych w Javie (nie chodzi tu o takie mini-aplikacje jak na stronach internetowych,ale cale programy, jak np. OP2M.)
Pracuję już nad tym, niedługo mam zamiar wypuścić zmodyfikowany skrypt z tym ze jako stabilna bedzie instalowal wersje 0.6.0 a bedzie uzywal patcha no-xcb, dzieki czemu zadziała ci każdy program napisany w Javie.
PS.:
Jesli nie interesuje cie jaka jest wersja stabilnego compiza, bo instalujesz git, a masz gdzies to ze masz xcb i nie dziala ci do konca Java, to zapraszam do downloadu tutaj:
http://elemongw.exofire.net/down_cf_i-u
Nie przejmuj sie tym co pisze autor, ten skrypt jest O NIEBO lepszy od nowego skryptu. Zupelnie nie rozumiem, czemu stworzył nowy.
Nie wiem czemu ale nie moge otworzyc tej strony co podales :(
Edit:
Juz sie otworzyla :P
Co do xcb, O2PM to nie mam pojecia co to jest :P ale nie musi mi to dzialac poprawnie :P chce sie po prostu pobawic compizem :D
maciekwpl
November 29th, 2007, 02:38 PM
Cóż, OP2M jest przydatny głównie jak chcesz coś spiracić - nie masz zamiaru iść do sklepu po grę, tylko wolisz ją ściągnąć, wiesz :D
HalveS
November 29th, 2007, 07:50 PM
Ok sciagnalem te 2 pliki z tej stronki co mi podales, wypakowalem ten jeden... I... nie wiem co dalej :D Jak ja mam to zainstalowac? XD Moglbys mi wytlumaczyc tak krok po kroku bo ja zielonego pojecia o tym nie mam :P
maciekwpl
November 30th, 2007, 06:06 PM
masz nazwe, nie? w tym wypadku to jest
CF_Installer-Updater_v.3.sh
A więc, zakadając że masz ten skrypt w folderze domowym, wpisujesz w terminalu:
sudo bash CF_Installer-Updater_v.3.sh
Dalej postępujesz jest w skrypcie. Instaluj wszystkie komponenty; kiedy zapyta jak instalować wtyczki, wybierz "choose" i wybierz, by zainstalowal wszystkie: all,extra i unsupported.
HalveS
December 1st, 2007, 12:18 AM
Dupa :/ Nie dziala :/ Zrobilem wszystko jak napisales i nie dziala. Zainstalowalem wersje git.
Klikam "compiz fusion manager" chwile sie namysla po czym nic sie nie dzieje, klikam "compiz fusion icon" to samo :/
Zadnego komunikatu ani nic :( Nie mam pojecia czemu nie dziala :(
maciekwpl
December 1st, 2007, 05:45 PM
Dobra, wbij do termianala i wpisz:
fusion-icon
Napisz co tam wypluwa.
HalveS
December 2nd, 2007, 12:26 AM
Wypluwa:
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/fusion-icon", line 57, in <module>
from FusionIcon.interface import choose_interface
File "usr/lib/python2.5/site-packages/FusionIcon/interface.py", line 22, in <module>
File "usr/lib/python2.5/site-packages/FusionIcon/util.py", line 23, in <module>
ImportError: No module named compizconfig
A zgodnie ze skryptem instalowalem wszystko co proponowal :D
maciekwpl
December 2nd, 2007, 09:51 PM
Wpisz to w konsoli:
if ! grep -q '^/usr/local/lib$' /etc/ld.so.conf; then
echo "/usr/local/lib" | sudo tee -a /etc/ld.so.conf
fi
Teraz spróbuj.
A masz python-compizconfig ? Jeśli masz, doinstaluj też wersję -dev.
HalveS
December 3rd, 2007, 12:03 PM
Wpisz to w konsoli:
if ! grep -q '^/usr/local/lib$' /etc/ld.so.conf; then
echo "/usr/local/lib" | sudo tee -a /etc/ld.so.conf
fi
Teraz spróbuj.
A masz python-compizconfig ? Jeśli masz, doinstaluj też wersję -dev.
Albpo robie cos zle albo lipa z tego wielka bedzie :D Wpisalem ten kod co dales i nic.
Dalo mi to tyle:
konrad@konrad:~$ if ! grep -q '^/usr/local/lib$' /etc/ld.so.conf; then
> echo "/usr/local/lib" | sudo tee -a /etc/ld.so.conf
> fi
[sudo] password for konrad:
/usr/local/lib
konrad@konrad:~$
Potem probowalem zainstalowac compiz config -dev to otrzymalem komunikat:
konrad@konrad:~$ sudo apt-get install python-compizconfig python-compizconfig-dev
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Reading state information... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu python-compizconfig-dev
Dodam jeszcze ze skrypty ktore sciagnalem mam na pulpicie i podczas instalacji instalowalem wszystko co skrypt proponowal, jako ze sie nie znam za bardzo :PP
Pozdrawiam i licze na dalsza pomoc :D Moze w koncu cos sie uda XD
maciekwpl
December 3rd, 2007, 06:43 PM
To polecenie co ci dałem właśnie tak miało działać. Dla pewności możesz wpisać:
sudo gedit /etc/ld.so.conf
I podać co tam masz.
A masz python-compizconfig? Ja -dev też nie mam, nawet nie wiem czy takowy istnieje, natomiast podczas rozwiązywaniu wielu problemów z CF radzono doinstalowywać różne pakiety, ja je najczęściej miałem, a doinstalowywanie wersji -dev zawsze pomagało. (Ja też niejedno przeszedłem z tym fusion-icon, Google zawsze było mi pomocne)
Natomiast jeśli nie masz nawet python-compizconfig w apcie, ściągnij go stąd:
http://packages.ubuntu.com/gutsy/x11/python-compizconfig
HalveS
December 6th, 2007, 09:10 AM
To polecenie co ci dałem właśnie tak miało działać. Dla pewności możesz wpisać:
sudo gedit /etc/ld.so.conf
I podać co tam masz.
A masz python-compizconfig? Ja -dev też nie mam, nawet nie wiem czy takowy istnieje, natomiast podczas rozwiązywaniu wielu problemów z CF radzono doinstalowywać różne pakiety, ja je najczęściej miałem, a doinstalowywanie wersji -dev zawsze pomagało. (Ja też niejedno przeszedłem z tym fusion-icon, Google zawsze było mi pomocne)
Natomiast jeśli nie masz nawet python-compizconfig w apcie, ściągnij go stąd:
http://packages.ubuntu.com/gutsy/x11/python-compizconfig
Polecenie ktore podales pokazalo:
konrad@konrad:~$ sudo gedit /etc/ld.so.conf
sudo: gedit: command not found
Natomiast z tej stronki co podales nie mam pojecia co musze sciagnac. Teoretycznie sciagnalem jakies archiwum z compizconfig wypakowalem, ale nie mam pojecia co i jak zainstalowac :(
maciekwpl
December 7th, 2007, 06:05 PM
gedit - command not found ?! Niemożliwe. Masz Ubuntu?
PS.: Sprawdź najpierw czy nie masz na 100% python-compizconfig w repo - powinien być. Wpisz:
sudo apt-get install python-compizconfig (wcześniej nie znajdował chyba dlatego, ze pokićkałęm kolejność i było compizconfig-python, spróbuj czy teraz działa)
A jeśli nie ma, to wbijasz tu, i wybierasz jakiś mirror:
http://packages.ubuntu.com/cgi-bin/download.pl?arch=i386&file=pool%2Funiverse%2Fc%2Fcompizconfig-python%2Fpython-compizconfig_0.5.2%2Bgit20070912-0ubuntu1_i386.deb&md5sum=db984b8dee035354204361d6f068528d&arch=i386&type=main
No prościej się już chyba nie da.
PS2.: To jest plik .deb, więc nie mogę sobie wyobrazić jak mozesz mieć problem z zainstalowaniem go :P Klikasz plik .deb 2 razy, jak plik .exe w windowsie, i się instaluje ;)
PS3.: Nie mam pojęcia jak mozesz nie mieć gedita jeśli masz ubuntu (jeśli używasz apt-get, to to będzie Ubuntu), no ale w każdym razie wpisz:
sudo apt-get install gedit
Lepiej to zrób, bo to jest podstawowy używany edytor tekstu, przyda ci się w przyszłości. Choć jeśli wolisz jakiś inny, masz wolny wybór i mozesz wybrć inny (np. kate, choć ja polecam gedit)
HalveS
December 7th, 2007, 09:05 PM
Mam Kubuntu :D
Zaraz zobacze jak mi pojdzie z nowa instrukcja :PP
EDIT:
Hmm... compiz config sie zainstalowal :D Jupi :D
Ale....
Jak go wlaczam to nie mam zadnych filtrow a przeciez instalowalem all =(
Nie rozumiem tego :(
EDIT 2:
Compiz fusion icon nadal sie nie wlacza :P
EDIT 3:
Uzylem:
sudo apt-get install compizconfig-settings-manager compiz-kde emerald
Pojawili sie teraz filtry w compizconfig, ale jakos zaden nie dziala :(
Juz nie mam do tego siely :| Co za badziew :/
Dzieki temu udalo mi sie wlaczyc compizfusion icon i zniknely mi titlebary :D Super :PP
Wiec uzylem:
konrad@konrad:~$ sudo nvidia-xconfig --add-argb-glx-visuals -d 24
[sudo] password for konrad:
sudo: nvidia-xconfig: command not found
maciekwpl
December 8th, 2007, 07:50 PM
Jaką masz kartę graficzną? Jak ATI to nei ze mną, ja nie bawię się w te klocki, musiałbyś spróbować po angielsku napisać topic :P
PS.: A po włączeniu compiza, jak zniknęły ci titlebary, wpisz w konsoli:
emerald --replace
I powiedz co wychodzi.
Nie przejmuj się, ja też miałem niezłą jazdę z tym CF. Ostatecznie błąd był nienaprawialny i pomógł dopiero format, ale moze u ciebie nie będzie aż tak źle :D
HalveS
December 8th, 2007, 08:32 PM
To mnie pocieszyles :D Grafe mam nvidii :P gf 8800 gts 320mb wiec nie powinno byc zle :PP
A i jak znikna titlebary to nie moge nic wpisac w konsoli, znaczy moge wpisac ale nie moge kliknac enter bo jak klikne to nic sie nie dzieje :PP
EDIT:
Tak tez bylo i tym razem :P
maciekwpl
December 8th, 2007, 10:43 PM
A skąd masz stery do karty? Nie wiem jak to stoi w KDE, ale w Ubuntu masz menedżer sterowników własnościowych, i ster o nazwie nvidia-glx-new . Po instalacji tegoż to polecenie add ARGBLX visuals powinno działać.
PS.: Ja mam 7900 GT i mi działało od razu. Poszukaj sobie w KDE czegoś z stylu właśnie menedżera sterowników własnościowych.
PS2.:
a w konsoli wpisz:
nvidia-settings
I powiedz co wyłazi.
PS3.: Czytałem, ze tego xconfiga nie ma, jeśli masz stery dla starych kart (nvidia-glx-legacy) i można doinstalować go.
Moim zdaniem nie powinieneś tak robić, Zainstaluj sobie te najnowsze (nvidia-glx-new) z racji że masz najnowszą kartę graficzną (zazdroszczę ci, mi na WinXP już sie gry tną, w Bioshocka nie mogę normalnie pograć - to się szybko zmieni, na Gwiazdkę skłądam se nowego kompa z nowym 8800 GTS'em 60nm 512MB :D)
PS4.: Z tym emerald --replace to dziwnie, mi jak znikały titlebary zawsze mogłem się tym poratować. Miałem długo taki okres, że Compiz był ustawiony jako do włączenia po starcie Ubuntu, a go odinstalowałem, więc zawsze na dzień dobry znikały mi granice okien :P Musiałem wbijać do konsoli i wpiywać :
metacity --replace
A jak to wpisujesz to też ci nie działa?
HalveS
December 9th, 2007, 01:02 AM
przy nvidia-settings mam:
You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server.
Mimo iz przed chwila zainstalowalem najnowsze stery do grafy.
Metacity-replace nie sprawdze na wlaczonym compizie bo nie moge pisac w konsoli jak mi znikna titlebary :/
EDIT:
Po zainstalowaniu najnowszych sterow znow nie moge wlaczyc compiz-fusion icon :/
metacity daje to:
root@konrad:/home/konrad# metacity --replace
Program metacity nie jest obecnie zainstalowany. Można go zainstalować wpisując:
apt-get install metacity
bash: metacity: polecenie nieodnalezione
root@konrad:/home/konrad#
Pogubilem sie juz w tym wszystkim :/ Co chwile wpisuje cos nowego i juz chyba nic tu nie dziala :/
Ja pierdole :|
Ciekawym zjawiskiem jest to ze w xorg.conf mam:
Section "Device"
Identifier "nVidia Corporation G80 [GeForce 8800 GTS]"
Driver "nvidia"
EndSection
A jak wpisuje nvidia-settings czy jakos tak to pokazuje to co pisalem wyzej ze niby nie uzywam sterownikow nvidii :/ <sciana>
maciekwpl
December 9th, 2007, 11:41 AM
Musisz zalozyc nowy topic po angielsku, sorry. Ja za slabo znam sie na KDE zeby ci w tym pomóc.
PS.: Możesz jeszcze zerknąć tutaj:
http://forums.suselinuxsupport.de/index.php?showtopic=58765
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.