PDA

View Full Version : [ΟΔΗΓΟΣ] Σετάρισμα nVidia κάρτων για Compiz Fusion

djdoo
July 1st, 2007, 02:09 AM
Έχω μια πρόταση για αυτό το θέμα...
Μιας κ το αγγλικό κείμενο είναι δικό μου...

Κ επειδή έκανε πολύ κόσμο χαρούμενο...

Ορίστε η Ελληνική εκδοση του οδηγού μου για την αποφυγή των μαύρων παραθύρων κ τη σωστή εγκατασταση του Compiz Fusion κ του Beryl με μια κάρτα nVidia!

Με τον driver 9755 και παλαιότερους ή τον 963x legacy κ τους 100.14.xx κ τους 169.xx ...

Πρώτα στο xorg.conf θα πρέπει να υπάρχουν τα ακόλουθα options για κάθε περίπτωση:

Στο Section "Screen" :

Option "NvAGP" "0" -> (του terryxela για PCI Express κάρτες ΜΟΝΟ!!)
Option "AddARGBGLXVisuals" "True" ->(για τους 9xxx drivers και τους 100.14.19, 169.xx)
Option "DamageEvents" "True" ->(του Jupiter βοηθάει σημαντικα)(δεν κάνει για SLI συστήματα!)
Option "UseEvents" "False" ->(Ρυθμίζει το openGL)
Option "TripleBuffer" "True"->(Βελτιώνει την ποιότητα. Χρησιμοποιήστε το αυτο σε συνδυασμό με το Sync2VBlank στο nvidia-settings για OpenGL κ Xv)
Option "AllowGLXWithComposite" "True" ->(Για drivers παλαιότερους του 9746)
Option "RenderAccel" "True" ->(Για drivers παλαιότερους του 9746)
Option "BackingStore" "True" ->Διαβάστε τη ΣΗΜΕΙΩΣΗ1 που ακολουθεί...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Χρησιμοποιήστε το option BackingStore
με προσοχή μπορεί να ΜΗΝ δουλεύει με ολα τα συστήματα καλα ειδικά στις 6 series Geforce κάρτες!!! (Παγώματα, κ λοιπές περίεργες καταστάσεις!). Αν διαπιστώσετε περίεργα οπτικά προβλήματα δοκιμάστε χωρίς αυτο το Option. Καντε logout->login κ δείτε αν έφταιγε αυτο...(ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΣΕ RESTART, SHUT DOWN, και Reload Compiz. Για αυτά είναι υπεύθυνος ο 100.14.11 driver της nvidia!)

Στο Section "Extensions" :(Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δημιουργήστε το!!)

Option "DAMAGE" "Enable"
Option "Composite" "Enable"
Option "RENDER" "Enable"

Δείτε κ το xorg.conf μου!!

Χρησιμοποιήστε το agpgart module(NvAGP=2 or 3) και οχι το internal nvidia agp για καλύτερα αποτελέσματα.

Αν έχετε μια AGP κάρτα προσθέστε τα ακόλουθα options στο (openSuSE 10.2=/etc/modprobe.conf.local, Kubuntu-Ubuntu 7.04=/etc/modprobe.d/nvidia-kernel-nkc, Gentoo=/etc/modules.d) ή οποιδήποτε όνομα έχει ενα αντίστοιχο αρχείο για την διανομή σας. Είναι τα options του nvidia module(οδηγού δηλαδή):

options nvidia NVreg_EnableAGPSBA=1 NVreg_EnableAGPFW=1 NVreg_NvAGP=3 NVreg_DeviceFileMode=0666 NVreg_DeviceFileUID=0 NVreg_DeviceFileGID=44 NVreg_ModifyDeviceFiles=1 NVreg_ReqAGPRate=8

Αν έχετε PCI express κάρτα αυτά είναι τα options για εσάς:

options nvidia NVreg_VideoMemoryTypeOverride=0 NVreg_DeviceFileMode=0666 NVreg_DeviceFileUID=0 NVreg_DeviceFileGID=44 NVreg_ModifyDeviceFiles=1 NVreg_SoftEDIDs=0 NVreg_DevicesConnected=1 NVreg_VbiosFromROM=1

Σημείωση Τιμές:
DeviceFileGID ->(44=Ubuntu, 33=openSUSE) (η τιμή πρέπει να ταιριάζει με το Video group ID#)
ReqAGPRate ->(8=για 8X AGP, 4=για 4X AGP)
DeviceFileMode=0666 ->(Χρήση DRI=3D απο κοινούς χρήστες)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!: Αν είχατε ήδη περάσει τα παραπάνω options του NVreg και εγκαταστήσατε τον νέο 100.14.19 driver θα παρατηρήσατε οτι το σύστημά σας δεν μπαίνει σε γραφικό περιβαλλον και δίνει ο Χ πληροφορια για ένα Unknown option NVreg_SaveVBios=1
Απλα αφαιρέστε το απο το αρχείο οπου τα περάσατε πχ modprobe.conf.local με τον vim επεξεργαστη απο κονσόλα:

Συνδεθείτε ως root...
vi /etc/modprobe.conf.local
διαγράψτε το option -> πατήστε :w για να αποθηκευτούν οι αλλαγές -> πατήστε :qa! για να κλείσετε τον vim editor
Καντε reboot και όλα θα ναι OK!!

Τώρα κάντε ενα logout->login(για να επαναφορτωθεί ο driver):

Στη συνέχεια αφου επανέλθει το σύστημα...
Στον Beryl-manager στα Advanced Options (δεξί κλικ στο ρουμπίνι) κάντε την ακόλουθη ρύθμιση:

"Texture from Pixmap" "Don't Use COW or Automatic" "force AIGLX" "XGL binding" "Indirect rendering or Automatic"

Για το Compiz Fusion απλά ξεκινήστε το με αυτό το option: --indirect-rendering ( Guillaume86 founding!!Thanks man!)
Αν εχετε το Fusion-Icon( το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα!!) στα Compiz Options επιλέξτε Indirect Rendering

ΜΗ ΒΑΡΙΕΣΤΕ ΤΩΡΑ! ΕΧΩ Κ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ!!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: για το Compiz Fusion
Αν χρησιμοποιείτε openSuSE 10.3 φροντίστε να προσθέσετε στα options που ξεκινάτε το Compiz αυτο: --no-libgl-fallback
Αν το ξεκινάτε με το Fusion-Icon τότε κάντε το εξής:
Σαν root χρήστες ανοίξτε το αρχείο /usr/lib64/python2.5/site-packages/FusionIcon/data.py
και εκει που λέει compiz_args θα πρέπει να κάνετε τη γραμμή έτσι: compiz_args = ['--replace', '--no-libgl-fallback', '--sm-disable', '--ignore-desktop-hints', 'ccp']

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: για το Compiz Fusion
Οι ρυθμίσεις στο xorg.conf κ στο nvreg είναι συνήθως αρκετές για να καθυστερήσουν τοσο αυτόν το διάολο που να μην επηρεαζει τη ζωή σας με το Compiz Fusion! ;)
Ετσι δοκιμάστε ΠΡΩΤΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ κ αν εμφανιστεί το μαύρο παράθυρο ξανά τότε χρησιμοποιήστε το option --indirect-rendering. ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ!

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!: για το beryl
Εαν δουλεύετε KDE κ έχετε το beryl να ξεκινά αυτόματα με τα 2 links(το πρώτο να δείχνει κατευθείαν στο beryl και το δεύτερο στον beryl-manager στο φάκελο /home/****/.kde/Autostart/ ) κάντε τα ακόλουθα:

ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟ LINK ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ BERYL ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΤΟΝ BERYL-MANAGER!!!
Γιατί εαν το beryl φορτωθεί πρώτα σκέτο ΘΑ εχετε το bug επειδή επειλέγει αυτόματα nVidia mode κ ΟΧΙ AIGLX! ετσι δεν φορτώνεται με τις ρυθμίσεις που ορίσαμε στον Beryl-Manager!!Ο Beryl-manager είναι αρκετος να φορτώσει το beryl αυτόματα κ οπώς εμεις θέλουμε!

To FROZEN Bug : Για το Compiz Fusion
Για τον driver 100.14.11 το μόνο που βοήθησε ήταν το παρακάτω στο Section "Screen" του xorg.conf:
Option "DisableGLXRootClipping" "True"

Αλλά πλέον η καλύτερη λύση είναι να περάσετε τον 100.14.19 ή τους νέους 169.xx driver (εννοείται ΧΩΡΙΣ αυτο το option που λέω εδω) γιατί επιτέλους φτιάξανε κ κάτι!

Για τους 8500-8600 κλπ καρτοιδιοκτήτες: Κάντε όπως λέω ακριβώς απο πάνω ;)

Και τέλος μετά απο όλα αυτά τα μαύρα παράθυρα πρέπει να καθαρίζουν και το Beryl κ το Compiz Fusion πρέπει να τρέχουν αρκετά καλα! ( Το Compiz Fusion σκοτώνει!!!)

Για γρήγορο 3D έχετε το χαρακτηριστικό Unredirect Fullscreen Windows τσεκαρισμένο στο CCSM (ή Settings Manager)->General Options του Fusion!! ;) Προσοχή μ'αυτο όμως γιατί μπορεί να μην δουλεύει το ποντίκι σας στο 3D παιχνίδι!!

Αυτά........ Περιμένω νέα σας μάγκες κ μάγκισσες... :)

Δημήτρης

Rock_Lee_NuX
July 5th, 2007, 08:59 AM
LOL! Μόλις καταλάβω πως λειτουργεί το Ubuntu, τι είναι τα .deb, .rpm κτλ., πως χρησιμοποιούνται, τι σημαίνει root, sudo, apt-get και όλα αυτά, και πως να κάνω εγκατάσταση το CompizFusion, πιστεύω πως αυτός ο οδηγός-post θα είναι υπερ-χρήσιμος (GeForce4 7600 GT)...!

Μέχρι τότε νομίζω ότι έχω καιρό μπροστά μου... αλλά ελάχιστο ελεύθερο χρόνο :(

Θενκξ φορ δε εξτένσιβ γκάιντ!

djdoo
July 5th, 2007, 10:43 PM
Νο Πρόμπλεμ Δικέ μου!
Αμα χρειαστείς τίποτα γενικότερα... Σφήρα!! ;)

djdoo
August 16th, 2007, 02:48 AM
Εχω κ άλλη μια ιδέα για το θέμα σχετικά με το AGP Aperture Size του BIOS αλλα δεν την έχω επιβεβαιώσει ακόμα...

Λογικά μια μεγάλη ρύθμιση (128ΜΒ κ άνω) θα βοηθούσε αλλα δεν είμαι κ σίγουρος...:confused:

lynx
September 5th, 2007, 04:51 PM
Πολύ καλη δουλειά !!!
Προς το παρόν χρησιμοποιώ μονο beryl αλλά σύντομα θα εγκαταστήσω το compiz fusion. Οι ρυθμισεις στο xorg.conf παραμένουν ίδιες ;
(κάρτα FX5200, pclinuxos με xorg 1.1.1 )

djdoo
September 8th, 2007, 01:47 AM
Πολύ καλη δουλειά !!!
Προς το παρόν χρησιμοποιώ μονο beryl αλλά σύντομα θα εγκαταστήσω το compiz fusion. Οι ρυθμισεις στο xorg.conf παραμένουν ίδιες ;
(κάρτα FX5200, pclinuxos με xorg 1.1.1 )
Βεβαίως!
Απλά να δουλευεις τον 9755 driver για να μην έχεις προβλήματα με φριζαρίσματα κ τα ρέστα!
Επίσης καλως ηρθες στην παρέα:cool: κ συγνώμη για την αργή απάντηση αλλα η εξεταστική με έχει σκίσει!:(

Rock_Lee_NuX
September 12th, 2007, 01:52 PM
Λοιπόν ήθελα να πω απλά πως τρέχω το CompizFusion με τους 100.14.11 drivers (για AMD64) και δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Βέβαια δεν έχω δοκιμάσει όλα τα plug-ins, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Αυτό που μου τη δίνει λίγο όμως είναι το ότι δεν μπορώ να μετακινήσω το κάθε παράθυρο από το ένα desktop στο άλλο χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο. Δηλαδή ο συνδυασμός Alt+Ctrl+Shift+Βελάκια δεν μετακινεί το παράθυρο. :(

Ξέρει κανείς γιατί??? Ή χρειάζεται να το ορίσω σε κάποιο άλλο plug-in?

st4
July 25th, 2008, 08:06 AM
εχω το pclinuxos2007 kai karta nvidia geforce 5200 fx πως μπορω να τυρεξω τα beryl

imported_Teddy
July 27th, 2008, 01:32 AM
@st4
Γιατί beryl και όχι compiz? Το beryl είναι πλέον αρκετά παλιό, και το compiz είναι πολυ πιο ωραίο, συν οτι τρέχει σχετικά καλά στο μηχάνημά σου. Όπως και να'χει στήσε πρώτα την κάρτα γραφικών. (Μετά εγώ δεν μπορώ να σε βοηθήσω, οπως μάλλον και οι υπόλοιποι καθώς δεν έχουμε PCLOS. Θα σου πρότεινα να googlάρεις, σίγουρα θα βρεις κάτι)